Види і розміри залізобетонних блоків

Види і розміри залізобетонних блоків

Капітальна забудова починається зі створення фундаменту. Залізобетонні блоки – міцна основа, яке дозволяє добитися цілісної і надійної конструкції. Правильно підібрані будівельні матеріали гарантують довговічність і безпеку готової споруди.

Класифікація ФБС

У продажу представлена ​​велика різноманітність блокових систем, які розподіляються на кілька груп за такими даними: довжина, тип бетону, габарити. Розміри – найрізноманітніші, що дає можливість споруджувати конструкції будь-якого виду.

Фундаментні блоки по довжині

Стандартна довжина знаходиться в межах 20-240 см. Ширина і висота продукції також стандартизується. У значеннях припустиме відхилення на 1,3 см по висоті і на 0,8 см по ширині. Залежно від параметрів вироби можуть бути:

  • Короткі.

Середня довжина плит такого формату – 88 см. Висота – не перевищує 580 мм, а ширина може перебувати в діапазоні 300-600 мм. Крок збільшення показника – 10 см.

  • Середні.

Такий залізобетонний камінь може досягати 1180 мм по протягу. Залежно від параметра висота становить 580, 280 мм. Модель представлена ​​в трьох різновидах товщини: від 400 до 600 мм.

  • Довгі.

Найбільші ФБС, протяжність яких сягає 2380 мм. Крок збільшення інших показників – 10 см.

Вибирати основний конструкційний матеріал рекомендується безпосередньо під технічний план і креслення майбутньої споруди.

Типи бетону

Основа будматеріалу – бетонний розчин. Його характеристики визначають як можливості, так і сферу застосування залізобетонного каменю.

  • Важкий.

Маркування продукції цієї категорії: М250, 300, 400. Товарам властива завищена теплопровідність, велику вагу (0,3 тонни і вище), хороша морозостійкість. Блоки підходять для розміщення в кислому ґрунті, якщо вапняний щебінь був замінений гранітним.

  • Легкий.

Найпопулярніші марки цієї категорії – В100 і 150. Маса одиниці продукції досягає, але не перевищує 1,63 т. Розміщується виключно в сухій землі.

  • Керамзитобетонний.

Основа наповнювача – керамзит з високими теплоізоляційними показниками. Зверніть увагу на те, що матеріал швидко поглинає вологу, тому вимагає хорошої гідроізоляції грунту. Керамзітобетонниє комплекси – альтернатива для полегшених будівель (гаражі, лазні, альтанки, технічні споруди і т.д.).

Переваги та недоліки ФБС

Високі міцнісні та експлуатаційні властивості зробили цей будматеріал затребуваним під час зведення споруди. Переваги блоків:

  • Хороша несуча здатність.
  • Швидкий монтаж.
  • Надійність.
  • Висока щільність стикування кожної одиниці продукції.
  • Виріб оснащений монтажними пазами для щільності з’єднання і надійності кладки.
  • Універсальність, що дає можливість зводити фундамент будь-якої категорії і складності.

Монтажні роботи проводяться в будь-який час року, тому що камінь не боїться вологи, сильних температурних перепадів. Підстава – стресостійкість, тому його можна використовувати як в кислих, так і крижаних, вологих ґрунтах. Після укладання можна приступати до зведення стінового перекриття. Не потрібно чекати усадки.

До недоліків можна віднести наступні особливості: порівняно висока вартість виробів, велика маса, низька теплостійкість.

Особливості вибору параметрів фундаментних комплексів

Комбінований спосіб укладання зменшує вартість зведення, не робить негативного впливу на підставу і його довговічність. При виборі параметрів ФБС рекомендується враховувати такі фактори: фундамент повинен витримувати не тільки вагу стін і інших перекриттів, але і рівномірно розподіляти його по всьому периметру опори.

Вибір розміру варто засновувати на таких параметрах:

  • Тип грунту.
  • Несуча здатність грунту.
  • Товщина стін.
  • Вага споруди.
  • Передбачувана міцність фундаменту.

Для облаштування опори застосовуються як нові, так і раніше використовувалися конструкційні елементи. Головна перевага друге – експлуатаційна перевірка на міцність. Такі екземпляри відрізняються меншою вартістю. Вибираючи їх, зверніть увагу на зовнішній вигляд. На поверхні не повинно бути дефектів, слідів кріпильних елементів.

Правильно підібрані елементи прискорюють будівельні роботи, що дає можливість звести довговічну і надійну конструкцію. Під час вибору орієнтуйтеся на креслення, тип ґрунту і передбачувані габарити споруди. Врахуйте те, що задіяння габаритних елементів передбачає додаткові витрати на залучення вантажопідйомної техніки. Але при цьому підтримується довговічність і надійність будови.

Ukrainian