Чи потрібно зволожувати бетон

Чи потрібно зволожувати бетон

Обов’язкова умова для отримання якісного бетону – своєчасне заповнення вологи, що випарувалася. Ця нескладна процедура дозволить продовжити термін служби та запобігти передчасному руйнуванню моноліту.

Для чого зволожувати бетон

Затвердіння бетонної суміші називається гідратацією. В результаті цього процесу утворюються тверді мінерали – кристалогідрати, які міцно скріплюють пісок і щебінь. Нестача води призводить до того, що кристалізація істотно уповільнюється або припиняється.
При випаровуванні вологи бетонний розчин значно зменшується обсягом. Тому можуть утворюватися тріщини, глибина та кількість яких багато в чому залежить від клімату та вологості. Якісний бетон отримують тільки при своєчасному заповненні вологи, що випарувалася, необхідної для повноцінної кристалізації цементу. Крім того, зволоження бетону після заливання дозволяє компенсувати усадку матеріалу.

Як правильно зволожувати бетон

Під час гідратації бетонні конструкції потребують зволоження. Перші 3-4 дні – найважливіші на формування якісного моноліту. Саме цей період відбуваються основні процеси. Перш ніж приступити до зволоження, враховують такі фактори:

  • Висока температура та низька вологість сприяють інтенсивному випаровуванню води.
  • Негативні температури можуть повністю припинити процес гідратації. І тут вода не випаровується, а замерзає.
  • При сильному вітрі вода на поверхні швидко висихає, що може спричинити утворення тріщин.
  • Проливний дощ вимиває цемент та деформує поверхню.

Від цих факторів залежить, як зволожувати бетон. Крім того, кліматичні умови впливають на те, скільки часу треба поливати заливкою водою.

Періодичність зволоження

Щоб правильно вибрати періодичність поливу, потрібно врахувати температуру та вологість навколишнього середовища:

  • при температурі +200С і вище зрошення проводиться раз на 2-3 години;
  • якщо повітря прогрілося до +150С, періодичність заливки становить 3-4 години;
  • при температурі менше +50С зволоження не потрібне.

Вибраний режим повинен тривати протягом 3-4 днів, а потім інтервал можна збільшити.
Завітавши на наш сайт, ви зможете не тільки отримати всі необхідні консультації, але й замовити всі види бетонних сумішей. Наша компанія гарантує високу якість та доступну вартість матеріалів.

Ukrainian